Det er vel ikke nogen hemmelighed, at kommercielle radiostationer har haft det svært de seneste år. Sky, TV2Radio og mange andre er faldet som fluer, og senest er den dårlige økonomi gået ud over 100FM, som i sidste uge blev erklæret konkurs:
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=16496
Det er vel ikke så mærkeligt, at der er færre og færre lyttere.. Da jeg voksede op lyttede vi radio hele tiden. Jeg sad altid klar ved mit anlæg, så jeg kunne trykke REC, når radioværten præsenterede et nummer, jeg godt kunne lide. Så kunne jeg blot HÅBE på, at værten ikke talte hen over nummeret. Det ville i den grad ødelægge mit mixed tape.
I dag lytter de færreste i min omgangskreds til radio, og de der gør, vælger diverse internet stationer, der har et smallere og mere målrettet udtryk. På den måde kan man slippe for de numre og de genrer, der ikke interesserer en.
Det er svært at komme uden om, at P3 og P4 er de største spillere på den danske scene. Resten af kanalerne, der præsenterer rytmisk musik er meget mere poppede, og tager ikke i samme omfang chancer med ny musik. Derfor ville det i den grad være et problem, hvis en af de to kanaler ikke eksisterede. For ville der være nogen til at tage over?
Personligt er jeg ret stor fan af mindre specialprogrammer og internetstationer så som Beats In Space (NYC). Derudover er jeg glad for Radio1 i UK, og for de smallere programmer, de gør plads til i deres sendeflade. Værter, som får mulighed for at spille musik inden for en smal genre, de har specialiseret sig indenfor... Lidt lige som Kjeld Tolstrup og jeg forsøger at gøre i Unga Bunga fredag aften. De har alle hver deres program og dertilhørende Podcasts, så lyttere over hele verden, kan følge med fra uge til uge.
Det der blandt andet gør det svært at overleve med den slags programmer, stationer og podcastservice i Danmark, er den institution, der hedder KODA / GRAMEX.. Der skal simpelthen betales penge HVER gang, der spilles et stykke musik i TV, Radio eller på Internettet osv.
http://www.koda.dk/omkoda/
Det er en skøn tanke, at musikere kan få penge for at deres værker bliver spillet, men det rejser desværre det store problem, at muligheden for mindre, specialiserede eller anderledes outputs for musikken ikke eksisterer i Danmark. Små "private" internetstationer, som normalt drives af lyst, kan ikke leve, da de ingen indtjening har - men derimod skal give penge, for at promovere musikken..
Koda er et super koncept for den bredde musiker, som bliver spillet på de danske stationer, og dermed tjener penge. Det er bare et super nedtur koncept for den smalle musiker, som ikke kan blive spillet på P3, Voice eller de andre danske stationer.. Hm.
I New York har jeg et par gange været med på "East Village Radio". En kanal, der udelukkende sendes på internettet, og som har store navne bag mikrofonen, som Mark Ronson. Rummet er cirka fem kvadratmeter og ligger i starten af 1. avenue.
Folk stimler sammen på gaden, når der spilles musik, og radioværterne, programmet og publikummet smelter sammen i det lille, fine rum, der skabes midt i trafikken, larmen og mellem højhusene. Det er en måde at lave radio på, der aldrig vil være mulig i Danmark, med mindre man afvikler gennem udenlandske kanaler - eller med mindre KODA fjernes.
Vi bor i et lille land, og kan selvfølgelig ikke have nær så mange outputs for musikken, som man kan i USA eller UK. De større markeder har mulighed for større spredning, det er klart. Men en mulighed ville måske være, at lave en større differentiering inden for KODA reglerne? At man først skulle betale ved et bestemt antal lyttere, downloads eller besøgende? Så kunne de helt små, kreative outputs have mulighed for at få sparket gang i deres programmer/forretning og promovere mindre artister - mens de store kanaler, som har opbygget deres virksomhed, og som har en fast indtjening kunne betale til de kunstnere, de vælger at opbakke i deres lydunivers.
Nå, jeg har fået nedfældet en masse tanker - tanker der blev sat i gang af nedenstående artikel:
http://www.information.dk/205814
Et vaskeægte blogindlæg - stream of consciousness .. en masse tanker, ikke så mange løsninger..
Rettelse:
http://politiken.dk/kultur/article804761.ece
onsdag den 7. oktober 2009
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar